|WEEKEND HUNT| Kam za designem, módou & uměním?

Letní víkendy přímo vybízejí k procházkám po městě a prosluněné zahrádky kaváren zase k odpočinku a prázdninovému plánování. Sobota a neděle by měly být určeny ke zpomalení a věnování se aktivitám, na které přes týden nezbývá čas. Nechte se inspirovat aktuálními tipy na návštěvu galerií, designových kaváren či butiků.

Světelný objekt od skláře Lukáše Nováka v kavárně Goodlok. Foto: Vojtěch Veškrna

1. KAVÁRNY VE SPOJENÍ S DESIGNEM A MÓDOU

Pokud chcete spojit příjemné s užitečným a umění s kávou, můžete zamířit hned do několika pražských kaváren. První z nich, kterou vám doporučíme, je podnik Goodlok na Jungmannově náměstí. Kromě výborné kávy v nabídce najdete i ovocné/zeleninové freshe, drobné občerstvení, kefíry či kombuchu. Pokochejte se i interiérem, kterému dominuje dílo od českého talentovaného skláře Lukáše Nováka vytvořené ze tří materiálů: ohýbaného skla, borosilikátového skla a nerezové oceli.

Druhým doporučením je známá kavárna, design store a galerie SmetanaQ. Po bohatém snídaňovém brunchi se vydejte do vrchního patra, kde aktuálně probíhá výstava RELOAD. Svá díla zde vystavuje například Karel Balcar, Jindra Hájek, Linda Klimentová, Jan Mikulka a mnoho dalších. Tématem je iluze jako koncept, trik i řemeslo.

„Nové čtení starého jazyka zobrazení se zbavilo zátěže minulosti (ideologií), soustředí se na současnost. Upgrade realismu v aktuální malbě je zároveň tradiční i svěží. Vychází z performativní zkušenosti, odkazuje k vrcholným historickým masterpiecům, komentuje odcizení moderní doby a přichází s novými mýty.“

Ester, měsíc desátý. Autorka: Blanka Valchářová

Inspirovat se nebo nakoupit lokální designové produkty či oděv můžete pak hned naproti kavárny ve SmetanaQ design store. V showroomu pak najdete autorskou obuv a doplňky značky Fernando Echeverria, kabelky a šperky z výrazných materiálů Jany Rollo nebo městské batohy a kožené kabelky KRAS. Nově jsou zde k vidění také populární háčkované kabelky a doplňky od české značky Adolphinata.

Kabelka Adolphinata. Zdroj: Adolphinata.com

2. GALERIE

Pokud jste ještě nestihli výstavu Od linií k hmotě od Vojtěcha Kovaříka, doporučujeme navštívit Museum Kampa, ve které zrovna probíhá. Vojtěch v obrazech zpracovává téma individuality a čerpá z historie.

„Umělcův přístup je autentický, v jedinečné synkrezi vlivů starověku, modernity a digitální současnosti. Za patnáct století od pádu Říma z antiky čerpalo několik renesancí a klasicistních období. Rozpoznáme monumentální picassovské tvarosloví a formy mexických muralistů Diega Rivery a Josého Clemente Orozca.“

V Kampě je kromě tvorby od Vojtěcha Kovaříka také stálá expozice děl jednoho z nejvýznamnějších představitelů světového umění 20. století Františka Kupky nebo dočasná výstava s názvem Husa na Kampě, která obsahuje výběr různorodých obrazů ze soukromé sbírky Vladimíra Železného.

V Nau Gallery na Žižkově můžete do 26. července vidět zajímavou výstavu od nadané umělkyně Veroniky Čechmánkové, která v sérii pracuje s textilem.

„Pavouk splétá pavučinu jako past. Veronika Čechmánková svými textilními obrazy pasti líčí také a to na naše sdílené vzpomínky, které pramení v tradiční roli textilu v naší společnosti. Sešíváním, výšivkou, potiskem i splétáním vrství pavučiny paměti.“

Autorka: Veronika Čechmánková. Zdroj: NauGallery.cz

3. OBLEČENÍ: PLAVKY Z ČESKA

Letní počasí a dovolené u pláže znamenají jediné: plavková sezóna je tady. Pokud letos uvažujete o obměně, zkuste sáhnout po tvorbě od lokálních tvůrců. Veselé barevné háčkované plavky nabízí již zmiňovaná Adolphinata, za kterou stojí Natálie Marie Vlčková. Zajímavé plavky s průstřihy můžete sehnat od značky Overall Office buď na e-shopu nebo v ateliéru na Letné. Ve stejné oblasti doporučujeme omrknout také nabídku od české značky Kinoko, která se nese naopak v jednoduchosti a minimalismu.

Podobné texty

#BRANDLOVEㅣNanushka: Minimalistický design pro odpovědnou budoucnost

Maďarská značka Nanushka, která si získala srdce módních nadšenců...

Nalezený malíř Josef Kotrba: v Arthouse Hejtmánek odhalili druhou část výstavy

Rodinná galerie a aukční dům Arthouse Hejtmánek sídlící v...

WE’RE NEXT day 1: korzety, krajka a asymetrie 

V páteční podvečer odstartoval první den populárního módou nabitého...

Provokace zahalená v manšestru a saténu, aneb co přinesl podzimní MBPFW?

V minulém týdnu se stal pražský Clam-Gallasův palác centrem...