#BRANDLOVEㅣAVAVAV: shoulders are out this season?

Švédská značka AVAVAV, která se v módním světě objevila teprve nedávno, si i přes svou krátkou historii dokázala vybudovat pověst jednoho z nejodvážnějších a nejdiskutovanějších jmen na současné módní scéně. Tato značka, založená v roce 2017, je známá svou nekonvenční estetikou, udržitelností a schopností provokovat i inspirovat.

Kde se vzala značka AVAVAV?

Za vznikem značky stojí Linda a Adam Fribergovi, kteří ji založili v roce 2017. O tři roky později ji převzaly Švédky Johanna Blom a Beate Karlsson, díky kterým si značka rychle získala pozornost. Beate Karlsson, dnes kreativní ředitelka značky, kombinuje severský minimalismus s experimentálními prvky.

Beate Karlsson

Od samého začátku se AVAVAV zaměřuje na výrobu limitovaných edicí oblečení a doplňků, které jsou často vyrobeny z recyklovaných materiálů a látek získaných ze zbytkových materiálů módních domů. Tento přístup nejenže minimalizuje odpad, ale také dodává každému kusu unikátní příběh. A jakými modely AVAVAV získalo pozornost?

Ikonické kousky

Four-toe boots jsou možná nejznámějším výtvorem značky AVAVAV. Tyto masivní boty se vyznačují výrazným oddělením na čtyři prsty, což připomíná lidskou nohu nebo dokonce postavu z komiksu. Tento bizarní a surrealistický design upoutal pozornost svou odvahou přetvářet běžné věci do něčeho zcela nečekaného.

Dalším výrazným kouskem jsou Panda Sunglasses, sluneční brýle, které získaly popularitu díky svému originálnímu a hravému designu. Brýle jsou inspirované pandami a jejich tvar a rysy připomínají oči tohoto zvířete.

Nejnovějším kouskem, uvedeným teprve nedávno, je shoulderless hoodie, dost možná trend letošního podzimu. Na první pohled model vypadá jako běžná mikina s kapucí, ale po bližším prozkoumání odhaluje jedinečný střih. Jediný šev spojuje ramena s kapucí, což vytváří dojem věčného pokrčení ramen.

Kontroverzní přehlídky

AVAVAV je proslulá také experimentálním pojetím módních přehlídek. Příkladem je kolekce „Fake it til you break it“ předvedená na milánském Fashion Weeku. Když modelky sestupovaly po molu, jejich looky se lámaly nebo odlétaly od těla do různých směrů. Začalo to podivným zlomeným podpatkem nebo kabelkou, která se utrhla z popruhu. Pak ale přišlo stahování rukávů z košil, trhání černých mikin s vyšitým nápisem „Hot, Rich, Famous“, trhání šatů a kalhot, které vyvrcholilo tím, že se celé pozadí za molem rozpadlo na kusy. Přehlídka reflektovala téma falešného bohatství a přetvářky v módním průmyslu, který se často točí jen kolem značek a jejich hodnoty. Tvůrci se chtěli zamyslet nad tím, co vlastně luxus znamená, a jaký je jeho opravdový význam. Zkoumali, co se stane, když se luxus začne rozpadat.

Zájem celebrit a virální úspěchy

Pro svou výstřednost si AVAVAV rychle získala přízeň mnoha známých osobností, které milují výrazné a originální módní kousky. Populární obuv vynesla americká zpěvačka a rapperka Doja Cat, která často kombinuje odvážné modely AVAVAV, jenž podtrhují její extravagantní styl. Další známou osobností je islandská zpěvačka Björk, která si libuje v avantgardní módě a značka k ní tak skvěle pasuje.

Současnost a budoucnost značky

AVAVAV se dnes řadí mezi kontroverzní módní značky současnosti. I přes svůj rostoucí úspěch zůstává věrná svým principům udržitelnosti a etické výroby. Brand je důkazem, že móda může být zábavná, provokativní, a zároveň eticky odpovědná. Těšíme se na další kolekce, které budou dál bořit hranice toho, co fashion může znamenat. Nemůžeme se dočkat!

Podobné texty

#BRANDLOVEㅣNanushka: Minimalistický design pro odpovědnou budoucnost

Maďarská značka Nanushka, která si získala srdce módních nadšenců...

#BRANDLOVEㅣJ’amemme: móda vycházející z estetiky architektury

Ukrajinská módní scéna nepřestává překvapovat - ať už jde...

#trendalert: adidas Samba, Gazelle a Spezial

Asi není dne, kdy bychom v ulicích nepotkali hrdé...

#BRANDLOVEㅣBODE: značka, která získala srdce Harryho Stylese

S novým rokem spouštíme také novou sérii #BRANDFOLIO, ve...