WE’RE NEXT day 1: korzety, krajka a asymetrie 

V páteční podvečer odstartoval první den populárního módou nabitého festivalu WE’RE NEXT Prague. Akce, která každoročně láká milovníky umění i stylu, se letos odehrála v prostorech Port7 v Holešovicích. Na pomyslném mole s výhledem na Vltavu předvedli svou práci Studio 3, Maria Chany, Denisa Dovala, Jennifer Milleder a značka Gatto.

Foto: Matyáš Matlach

STUDIO 3

Studio 3 představilo Ready-to-Wear kolekci s názvem LINE 25. Ta se nesla v elegantním duchu s důrazem na ženské křivky. Jednotlivé siluety čerpají inspiraci z historických prvků zpracovaných do současného oděvu. Tyto aspekty umocňují romantizující volány a materiálová rozmanitost v podobě zlatých brokátů v kontrastu s hedvábným šifonem, krajkou či pštrosím peřím. Barevná paleta se v harmonii s podzimním období nese v zemitých tónech doplněných zlatou barvou s výrazným leskem.

MARIA CHANY

Následovala tvorba návrhářky Chany, která předvedla kolekci vytvořenou v Bělehradě s názvem Terraforming Part 2. Tato kolekce zkoumá koncept astronautů jako novodobých kolonizátorů vesmíru a představuje si je jako rytíře nového věku. Kolekce se zabývá lidskou snahou najít a upravit planety podobné Zemi tak, aby sloužily jako obyvatelné prostory.

Modely se vyznačují nadměrnými rukávy, převislými rameny a kombinací denimu, kůže a krajky. Součástí přehlídky byly výrazné prvky, jako například metalický vzhled s vysokými rameny a řetízkovými vsadkami, zdůrazňující souhru zdánlivě protichůdných materiálů.

DENISA DOVALA

Jak už je pro Denisu a její značku Denisa Dovala typické, každý kus jejího navrženého a vyrobeného oděvu vypráví příběh. Oděv pro tvůrkyni plní funkci určitého tlumočníka emocí, myšlenek a postojů. Nejinak tomu bylo u předvedené kolekce „Over and over till the end…”, která odráží filozofický koncept, který se zaměřuje na historii lidské společnosti a její opakující se vzorce – stereotypy, které se s každou novou epochou opakují, ale zároveň se něčím mění. V oděvech Denisa kombinuje historické prvky, jako jsou korzety, šněrování a nabírané rukávy, s moderními, uvolněnými a abstraktními siluetami, které tradiční tvary narušují.

Výrazným motivem kolekce je asymetrie, viditelná například u korzetů, délek siluet nebo v objemných tvarech. Pro designérku je asymetrie symbolem kreativity a chaosu, což podle ní reflektuje nejvýraznější lidské vlastnosti. Tento motiv se promítá i do potisků, které jsou již neodmyslitelnou součástí její tvorby. Barevná paleta kolekce pracuje s černou a bílou, jako symbolem jin a jang, dobra a zla, s šedou představující rovnováhu, a s bordó, která symbolizuje bolest, utrpení a život.

JENNIFER MILLEDER

Kolekce „CANDY MOON“ od Jennifer Milleder představuje snový sci-fi příběh o surrealistické Alice a její cestě na Měsíc. Hlavní postava Alice se vydává na fantastická dobrodružství v nové dimenzi – do éterického světa v pastelových tónech cukrovinek, kombinovaného s temnými lesklými kovovými akcenty. Kolekce vytváří surrealistické, umělé místo na hranici mezi fikcí a realitou.

Alice zde zosobňuje ženský idol – silnou, chytrou a nezávislou mladou ženu, která je zároveň rebelská a hravá. Nosí oděv s maskulinními, výraznými rameny, objemnými rukávy, přičemž cílem je zkoumat prostor mezi lidským tělem a textilem. Ženské siluety vyjadřují ženskou sílu a sebevědomí.

GATTO

Značka Gatto, za kterou stojí Olivia Lottersberger a umělec Floyd, vnikla letos v lednu. Značka se snaží učinit udržitelnost atraktivní tím, že znovu využívá staré oděvy a pracuje s materiály z druhé ruky, čímž přenáší tento princip do moderní digitální doby.

Ve svých designech kombinují punkové prvky s mentalitou swag éry z roku 2010, přičemž zkoumají také folklorní siluety. Kolekce „Miami 2 Ibiza“ je kompaktní a genderově neutrální, obsahuje 15 outfitů. Grafické potisky na recyklovaných oděvech spojují punkové prvky s tradičními módními kousky. Výrazné potisky vytvářejí vizuální příběh, který prochází celou kolekcí. Důležitou roli hraje vrstvení a široká ramena.

Foto: Damián Skořepa

STREETSTYLE DAY 1

Podobné texty

#BRANDLOVEㅣNanushka: Minimalistický design pro odpovědnou budoucnost

Maďarská značka Nanushka, která si získala srdce módních nadšenců...

Nalezený malíř Josef Kotrba: v Arthouse Hejtmánek odhalili druhou část výstavy

Rodinná galerie a aukční dům Arthouse Hejtmánek sídlící v...

Bruce Weber: My Education

V Galerii hlavního města Prahy začíná výstava světoznámého fotografa, kterou...

Provokace zahalená v manšestru a saténu, aneb co přinesl podzimní MBPFW?

V minulém týdnu se stal pražský Clam-Gallasův palác centrem...