Nalezený malíř Josef Kotrba: v Arthouse Hejtmánek odhalili druhou část výstavy

Rodinná galerie a aukční dům Arthouse Hejtmánek sídlící v pražské Bubenči otevřela pro veřejnost druhou část výstavy, která se věnuje nalezenému českému malíři Josefu Kotrbovi. Obrazy talentovaného architekta a malíře byly objeveny náhodou na půdě vesnického domu mezi hnízdícími holuby. „Jeden pán v Králově Dvoře u Berouna prodával dům, v němž byl hostinec. Vyklízel ho a objevil na půdě poklad,“ uvedl galerista Tomáš Hejtmánek. Po dlouhé době restaurování a záchrany obrazů nyní spouští druhou část výstavy, kterou si návštěvníci mohou prohlédnout do konce října.

Nalezený malíř Josef Kotrba

Nález obrazů z pozůstalosti architekta a naivního malíře Josefa Kotrby (1896–1983) byl velkým překvapením a rovněž inspirativním podnětem. První část výstavy v roce 2023 vzbudila zájem u veřejnosti a sběratelů, ovšem ani zdaleka nevyčerpala celý soubor Kotrbových obrazů. Proto se nyní veřejnosti předkládá druhá část, na jejíž přípravě a konání participuje Muzeum Českého krasu v Berouně. Zásluhou této spolupráce jsou nové poznatky o životě a díle Josefa Kotrby, například upřesnění roku jeho úmrtí a vypátrání jeho dosud jediné známé a publikované fotografie a zprávy o jeho působení jako architekta a stavitele v Králově Dvoře.

Z podnětu prvního dílu výstavy přišla také informace o další části pozůstalosti Josefa Kotrby. Údajně obsahovala značné množství kreseb, stavebních plánů a fotografií, avšak téměř celá zanikla, protože jeho význam nebyl dříve rozpoznán. Zachovalo se z toho jen málo kusů, mezi nimi Autoportrét jako Charlieho Chaplina, kterému se měl Josef Kotrba podobat.

Foto: Arthouse Hejtmánek

Malíř a tvůrce naivního umění

Dějiny moderního umění zaznamenávají opakované vlny zájmu o neprofesionální tvorbu, pro niž se v obecném povědomí vžil název naivní umění. Neškolení malíři a sochaři představují jakýsi paralelní, vnitřně rozrůzněný svět existující vedle a mimo umění.

Pro tento fenomén vznikla časem řada odborných pojmenování, mimo jiné: naivní umění, insitní umění, spontánní umění, primitivismus (bez pejorativního obsahu), francouzský pojem art brut, v angličtině Outsider Art, Self-taught Art, Visionary Art, v italštině arte irregolare, v němčině naive Kunst, Irrenkunst. Některá z nich se snaží postihnout celou problematiku, jiná naopak reflektují různé věcně i formálně neslučitelné subkategorie tohoto širokého pole. Zahrnují například dětskou kresbu a malbu, amatérskou tvorbu, lidové umění, tvorbu medijní, tvorbu autodidaktů i naivní umění v pravém smyslu slova.

Foto: Arthouse Hejtmánek

Kde galerie sídlí?

Arthouse Hejtmánek najdete na adrese Goetheho 17/2 na Praze 6 – Bubenči. Otevřeno mají denně (včetně sobot a nedělí) od 11 do 18 hodin.

Podobné texty

Bruce Weber: My Education

V Galerii hlavního města Prahy začíná výstava světoznámého fotografa, kterou...

WE’RE NEXT day 1: korzety, krajka a asymetrie 

V páteční podvečer odstartoval první den populárního módou nabitého...

Provokace zahalená v manšestru a saténu, aneb co přinesl podzimní MBPFW?

V minulém týdnu se stal pražský Clam-Gallasův palác centrem...

Narozeninový LOOKBOOKㅣZendaya: proměna z dětské Disney hvězdy na múzu předních návrhářů

Své 28. narozeniny dnes slaví úspěšná americká herečka, zpěvačka...

Práce studentů UMPRUM v Japonsku

Dnes startuje výstava studentů UMRUM v Českém centru v...