#Můj Bio život – trip na Island aneb jak cestovat eko?

Letos jsem se rozhodla splnit si sen a strávit týden v zemi netknuté přírody. K mému překvapení kouzelná příroda Islandu nebyla tím, co mě inspirovalo nejvíce. Moderní přístup k ekologii je v severských zemích běžným standardem a na Islandu tomu nebylo jinak. V malé, od kontinentální Evropy vzdálené zemi, je soužití s přírodou v moderním slova smyslu prioritou a je stejně přirozené, jako zdravé stravování a úcta k lokálním surovinám.

Zkoušeli jste si někdy vypočítat svou ekologickou stopu? Pokud ano, tak víte, jak moc ji dovede cestování letadlem zvýšit. Pokud ne, můžete si ju zkusit vypočíst tady. Myslím proto, že stále více lidí volí cestu na čtyřech kolech, než cestování letadlem a výlety autem se staly součástí kultury naší generace a něčím cool, což vnímám jako velmi pozitivní trend. Road trips mají pro mě osobně taky velkou výhodu v tom, že jsem i méně ve stresu při balení, když vím, že si do auta můžu nacpat téměř cokoliv. I v ubytování pro mě vítězí autenticita nad strohostí hotelových řetězců. AirBnB se stalo neodmyslitelnou součástí každého mého výletu. Líbí se mi, že díky tomu můžu poznávat nejen nové lidi, ale i jejich každodenní zvyky, přístup k životu a zkušenosti. Přespávat na islandské eko farmě bylo opravdovým zážitkem! Kromě vynikající snídaně pouze z lokálních surovin přímo od majitelů farmy, jsme se také dozvěděli o křehkosti islandské přírody a její provázanosti s celosvětovou ekologickou nezodpovědností. Ale hlavně nám dali tipy, kam zajít podle našich zájmů místo unifikovaného seznamu populárních turistických atrakcí z hotelových recepcí. 

Důležité je samozřejmě pro mě i stravování. Na cestách se vždycky snažím najít lokální a autentické potraviny, bio farmy a restaurace, které mi přijdou jako naprosto přirozená součást kultury, stejně jako si zajít do galerie. Najít takové restaurace už není vůbec problém, hlavně v evropských metropolích se vždy setkáte s progresivními eko restauracemi, které se snaží minimalizovat svůj dopad na životní prostředí a regulují množství zbytků a to je něco, za co si ráda připlatím. Nakonec se ale často ukázalo, že takové restaurace se pohybují cenově úplně stejně, jako ty běžné, takže rozhodně není důvod se bát, že to automaticky znamená, že vám způsobí díru do rozpočtu. V hledání těch pravých míst mi hodně pomohly kvalitní cestovatelské guide-y jako například visitcopenhagen.com, likealocalguide.com nebo mydomaine.com.

Stejně to mám i s nákupy. Nezajímají mě značky, které najdu všude, ale (lehce otráveného) přítele tahám po eko obchůdcích, malých knihkupectvích, prodejnách s lokálním designem, módou nebo vybavením do domácnosti a samozřejmě taky jídlem. Mé suvenýry z Islandu zahrnovaly islandskou sůl, sbírku sprostých komiksů v angličtině od lokálního autora, ručně výráběná mýdla, bio piva a vodku a já bych s mými úlovky nemohla být spokojenější.

Skvělé prázdninové eko cestování vám přeju!

Podobné texty

Fascinace AI, důraz na upcycling a oslava individuality | MBPFW DAY 1

Nikdo by po přečtení programu na páteční zahajovací večer...

#BRANDLOVEㅣBODE: značka, která získala srdce Harryho Stylese

S novým rokem spouštíme také novou sérii #BRANDFOLIO, ve...

Rina Sawayana – star roku 2023, která září i letos

Japonská zpěvačka, modelka a nyní i herečka Rina Sawayama...

MÓDNÍ VĚŠTBA aneb co bylo a co bude: trendy pro rok 2024

Rok se s rokem sešel a módní svět zažívá...

Zimní Dr. Martens vás v mrazech zahřejí

Dr. Martens s vniřní stélkou v podobě umělého kožichu...
Předchozí článek
Další článek